hamburgershape

Fönster och dörrar med kulturspanjolett

Fönster och dörrar med antikspanjolett

Specialtillverkade fönster och dörrar med mötesbåge med tillhörande gammaldags antikspanjolett med stångstängning. Fönstren eller dörrarna tillverkas som inåtgående eller utåtgående, mötande bågar utan mittpost.

Vi erbjuder vår antikspanjolett med stångstängning som tillägg där det estetiska går före säkerhet, cylinderlåsning (RM-914) kan inte kombineras. Vi kan däremot  erbjuda fönstret med moderna egenskaper som t.ex mycket goda värme-och ljudvärde, maskindraget kulturglas, energiglas med olika up-värden.

pdf Ladda hem produktblad (PDF)

Storhetstid på 1920-talet

På 1890-talet lanserades inåtgående fönster med mötande bågar utan mittpost i Sverige. Som stängningsanordning användes stångspanjoletter, som då kallades espagnolette. Den stora eran i vårt land var under 1920-talet, då de var omåttligt populära och närmast var standardfönster i innerstaden. De förekom även i offentliga miljöer som sjukhus och skolor och i den tidens finare villor. Spanjoletterna fanns i produktion ända fram till 1950-talet. Senare kom lösningar med infällda, dolda spanjoletter

Gångjärn för inåtgående fönster

Gångjärn 1223-100 är standard på inåtgående fönster vid beställning av antikspanjonett med stångstängning. 

Snittritningar för både in- och utåtgående

Ritningarna visar monterad spanjolett framifrån och uppifrån.